Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

Ελληνικη αστυνομια, χανουν τη μπαλα........

Χανουν ΠΡΟΝΟΜΙΑ και ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ οι ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ η ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ ειναι το οπλο τους και η ΠΗΓΗ ΕΣΟΔΩΝ και ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ των ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΙΩΝΙΩΣ ΑΡΑΧΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΡΧΙΑΣ.
Οι αλλαγές στο σύστημα μεταθέσεων των Αστυνομικών, που προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο Σώμα το οποίο αναμένεται να αντιδράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Οι Αστυνομικοί βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός, καθώς, καταργείται ουσιαστικά η εντοπιότητα και το αμετάθετο.Με κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ζητούν από τον Υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, να αποσύρει τις αλλαγές και προειδοποιούν με πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
«Η επόμενη διαμαρτυρία θα είναι σύσσωμη, με τις οικογένειές μας, τις γυναίκες και τα παιδιά μας και όλους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το κοινωνικό και δημόσιο αγαθό της ασφάλειας.
Πριν τον ενταφιασμό μας, η υπογραφή του θανάτου μας, περνάει πάνω από το πτώμα μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι με τις αλλαγές που προωθούνται ανατρέπονται τα σημερινά δεδομένα και επανέρχεται ένα σύστημα που ίσχυε επί Χωροφυλακής.
Υπενθυμίζουν δε με νόημα, ότι ήταν άλλες οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί από την σημερινή Κυβέρνηση.
Σημειώνουν δε ότι οι ισχυρισμοί του Υπουργείου, πως στόχος των αλλαγών αυτών, είναι να περιοριστούν και να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς, δεν μπορεί να πείσει τους ίδιους, αφού αυτά αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία, για χάρη της οποίας δεν μπορούν να θυσιάζεται η πλειοψηφία.
Οι συνδικαλιστές, με επίσημη πρόταση που είχαν αποστείλει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων, υπογράμμιζαν ότι αυτή τη στιγμή έχει εδραιωθεί εργασιακή σταθερότητα στην Αστυνομία, η οποία διασφαλίζει την ευσυνείδητη προσφορά και δεν υποχρεώνει τους αστυνομικούς να εξευτελίζονται και να υποχρεώνονται σε κομματική ομηρία, αναζητώντας πλάγια μέσα για να πάρουν μετάθεση στον τόπο των συμφερόντων τους. Οι κυριότερες διατάξεις, πολλές εκ των οποίων έχουν επιφέρει αναστάτωση στο Σώμα, είναι:
Για το αμετάθετο:• Μειώνονται στο 50% όσοι υπηρετούν στον τόπο καταγωγής τους• Οι αξιωματικοί που θα αποφοιτούν από τη Σχολή δεν θα πηγαίνουν στον τόπο τους και μόνο όταν θα συγκεντρώνουν έναν συγκεκριμένο αριθμό μορίων θα γίνεται αυτό, δηλαδή… λίγο πριν από τη σύνταξη.
• Αλλάζει το καθεστώς των μεταθέσεων, που μέχρι τώρα εξασφαλίζει το αμετάθετο για όλους τους αξιωματικούς μέχρι τον βαθμό του αστυνομικού υποδιευθυντή, από τις διευθύνσεις στις οποίες υπηρετούν.
Για τις αναρρωτικές άδειες:• Ελεύθερος υπηρεσίας για λόγους υγείας μπορεί να βγαίνει κάποιος για τέσσερις μέρες και άλλες τέσσερις εφόσον δεν έχει αποθεραπευτεί και μέσα στον μήνα μπορεί να πάρει άλλες τέσσερις για άλλη ασθένεια.
Μετά την όγδοη συνεχή μέρα, υποχρεωτικά θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών.
Μέχρι τώρα μπορεί να βγει κανείς ελεύθερος υπηρεσίας 12 μέρες τον μήνα χωρίς ουσιαστικά να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.
• Οι ασθενείς ελεύθεροι υπηρεσίας δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και υποχρεωτικά οι διοικητές τους θα πρέπει να τους κάνουν κατʼ οίκον έλεγχο μία φορά τον χρόνο, για να διαπιστώσουν αν πράγματι είναι άρρωστοι.
• Οι αναρρωτικές άδειες μέσα σε έναν χρόνο περιορίζονται στις 120 μέρες από τις 180 που είναι μέχρι και φέτος.Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους αστυνομικούς που εκλέγονται κοινοτάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι και γενικότερα στην Αυτοδιοίκηση, έχει ζητηθεί από το Αρχηγείο να γίνει καταγραφή τους, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να γίνει ρύθμιση που να επιβάλλει σε όλους την παραίτηση από το Σώμα μετά την εκλογή. Αυτό ισχύει για τους αξιωματικούς, αλλά όχι και για τους κατώτερους.
Το σκεπτικό είναι ότι τα αστυνομικά καθήκοντα κάποιες φορές συγκρούονται με τις δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. άδειες κέντρων διασκέδασης, χωματερές κ.λπ.) και βέβαια είναι πολλοί αυτοί που εκμεταλλεύονται την αστυνομική τους ιδιότητα και τις «εξυπηρετήσεις» που μπορούν να προσφέρουν από τη θέση τους, για να πετύχουν την εκλογή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: