Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Kανελλοπουλος Νικολαος ανθρωποφυλακας βασανιστης

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισημαίνει με ανακοίνωσή του την αυριανή δίκη του αστυνομικού Νικόλαου Κανελλόπουλου στο Τριμελές Εφετείο Πάτρας για παράβαση του άρθρου 137Α (απαγόρευση βασανιστηρίων) του Ποινικού Κώδικα.
Πρωτόδικα, στις 12 Απριλίου 2006, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κεφαλληνίας είχε καταδικάσει τον αστυνομικό σε φυλάκιση τριών ετών με μετατροπή σε χρηματική ποινή.
Η υπόθεση αφορά την κακομεταχείριση του τότε 16χρονου Ρομ Θεόδωρου Στεφάνου, πριν σχεδόν επτά χρόνια (!) στις 5 Αυγούστου 2001, από τον αστυνομικό αυτό πρώτο στο Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο αστυνομικός «ενώ ήταν υπάλληλος, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η εξέταση αξιόποινων πράξεων, προκάλεσε σε άλλον σωματικές κακώσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του με σκοπό να αποσπάσει από αυτόν ομολογία τελέσεως αξιόποινης πράξεως. Ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, ενώ υπηρετούσε στο Α.Τ. Αργοστολίου με τον βαθμό του αστυφύλακα και ενώ προσήχθη αυτοβούλως ενώπιόν του ο Θεόδωρος Στεφάνου, ο οποίος εφέρετο ύποπτος τελέσεως κλοπής σε βάρος του Παναγή Πεφάνη, προκάλεσε σε αυτόν, με συνεχή γρονθοκοπήματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο, σωματικές κακώσεις και ειδικότερα κάκωση κεφαλής, έντονη κεφαλαλγία, αδυναμία μικρής προσηλώσεως του βλέμματος, μικρό κεφαλαιμάτωμα μετωπιαίας αριστερά, οίδημα και ευαισθησία στην πίεση της ράχης της μύτης.
Στην πράξη του δε αυτή προέβη προκειμένου να αποσπάσει από αυτόν ομολογία για την ανωτέρω αξιόποινη πράξη της κλοπής σε βάρος του Παναγή Πεφάνη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: